YELKENLİ İMAMBAYILDI
Malzemeler:
8-9 mini patlıcan
2 kırmızı biber
2 soğan
2 sivri biber
2 diş sarımsak
1 limon
2 kesmeşeker
1 çay bardağı zeytinyağı
maydanoz, nane
dereotu
tuz, biber
kızartma için sıvı yağ
Yapılışı: Sap kısımları kalacak şekilde patlıcanları alaca soyalım.Tuzlu suda bekletip, kurulayıp tavada az sıvı yağda kızartalım.
İçi için: Tavada yağ, soğan, sarımsak kavuralım. Biberleri doğrayıp ekleyerek karıştıralım. Domates,
şeker, tuz, biber ilavesiyle pişirelim. Ateşten alıp doğranmış maydanoz, nane, dereotu sepelim.Sonra
patlıcanları yarıp dolduralım ve az sıcak su ilavesiyle 10 dakika pişirelim veya fırına verelim.
Soğuyunca kırmızı biberden üçgenler kesip kürdanla tutturalım.
SALATALIK DOLMASI
Malzemeler:
4 salatalık
1 fincan tulum peyniri
3 kaşık labne peyniri
2 patates
3 kaşık mayonez
2 havuç
1/2 limon
10 zeytin
2 kaşık zeytinyağı
maydanoz
Yapılışı: Salatalıkları kabak oyacağı ile oyalım .Bir kasede haşlanıp ezilerek püre haline getirilmiş patates, peynirler, mayonez, limon suyu, yağ,maydanozu iyice karıştıralım ve bu harcı salatalıklara
doldurup verev verev dilimliyelim. Servis tabağına havuç rendeleyip üzerine dizelim ve zeytinle
süsleyelim.
BADEMLİ KUŞKONMAZ
Malzemeler:
1 bardak portakal suyu
1 demet kuşkonmaz
1 limon
1 kaşık sirke
2 taze soğan
2 diş sarımsak
2 kaşık file badem
2 kaşık yağ
1 fincan kaşar rendesi
tuz, biber
Yapılışı:Uç kısımları hariç soyacakla kuşkonmazları soylım ve tavada 1/2 bardak su, yağ ilavesiyle
6-7 dakika pişirelim.Ve tepsiye dizip üzerine kaşar, badem sepip fırının ızgarasında kızartalım.
Sosu için: Tencerede, portakal suyu, limon suyu, yağ, sirke, sarımsak, yeşil soğan karıştırıp 5-10
dakika kaynatalım ve kuşkonmazların üzerine dökelim.
KABAK PATLICAN SARMASI
Malzemeler:
2 kabak
2 patlıcan
3 parça kuru domates
1 fincan ceviz içi
1fincan mısır
1 bardak tulum peyniri
3 kaşık labne veya beyaz peynir
2 patates
maydanoz, nane
tuz, biber
Üzerine:
çörekotu, haşhaş, pulbiber
Yapılışı: Patatesleri soyup suda haşlayıp püre yapalım. Ve peynirleri, ceviz, mısır, maydanoz, nane, tuz, biber karıştıralım.
Patlıcan ve kabakları uzun enli şeritler halinde keserek sıvı yağda kızartalım, biraz soğuyunca
hazırladığımız harcı üzerine koyup rulo sarıp çörekotuna batırıp tabağa dizelim.
HAVUÇ DOLMASI
Malzemeler:
1kg kalın havuç
1 bardak pirinç
2 soğan
1 fincan zeytinyağı
2 bardak sıcak su
1 kaşık çam fıstık
1 kaşık kuşüzümü
tuz, biber, yenibahar
tarçın, nane,şeker
Yapılışı: Havucu 5-6 santimlik parçalara bölüp suda 7-8 dakika haşlayıp soğutalım ve içlerini oyalım.
Diğer tarafta tencerede yağ, soğan ve fıstığı kavurup yıkanmış pirinci ekleyip karıştıralım, sıcak su ilavesiyle pişirelim.Kuşüzümü, tuz, biber, tarçın, yenibahar, şeker, nane sepelim, kaşıkla havuçlara doldurup fırına verelim.
ŞIHILMAHŞİ
Malzemeler:
3 top kabak
1 kabak
7-8 çeri domates
1 kaşık salça
İçi için:
300gr kıyma
1 bardak nohut
3 diş sarımsak
1 soğan
2 domates
2 kaşık tereyağ
tuz, biber
Yanına:
1 bardak yoğurt
2 diş sarımsak
dereotu
Yapılışı: Tavada yağ, soğan ve kıymayı kavuralım. Haşlanmış nohutları, tuz, biber ve domatesi
doğrayarak ilave edip karıştıralım. Pişince ateşten alalım.Kabaklardan kapak açıp içini oyalım sonra
içlerini doldurup tavada az yağda kızartalım. Tencereye dizip üzerine salçalı su döküp 20 dakika
pişirelim veya fırına verelim. Dereotu sepip yoğurtla servis yapalım.
MÜCVER KULESİ
Malzemeler:
3 kabak
1 havuç
2 yumurta
3 kaşık un
1 kaşık nişasta
2 patates
2 kaşık yağ
taze soğan
kaşar rendesi
100gr beyaz peynir
kabartma tozu
dereotu
tuz, biber
Sos:
1 fincan fesleğen sos
Üzerine:
2 lavaş
2 sivribiber
Yapılışı: Kabakları rendeleyip un, yumurta, nişasta, peynir, rendelenmiş havuç, dereotu, soğan, kabartma tozu, tuz, biber ve yağı ekleyerekkarıştıralım. Yağlanmış tepsiye döküp fırına verelim, pişince dilimleyip , aynı boyda lavaşları kesip fesleğen sos sürelim ve üstüste sıralayıp , biber , çeri
takılı kürdan batıralım. Yanında yeşil salatayla servis yapalım.
BORDO HUMUS
Malzemeler:
3 bardak haşlanmış nohut
1 bardak pancar turşusu
3 diş sarımsak
1 limon
1/2 bardak tahin
tuz
5-6 parça pastırma
2 kaşık tereyağ
Yapılışı:Robota nohut, pancar, sarımsak koyarak çalıştıralım. Limon suyu, tahin, tuz ekleyip karıştıralım.Bu karışıma çeber kalıpla şekil verip üzerine tavada yağla sotelenmiş pastırma yerleştirelim.
PATATESİN KALBİ
Malzemeler:
3 büyük patates
8-9 kaşık un
2 yumurta
2 kaşık yağ
tuz, biber
Ara kat için:
1 bardak yeşil mercimek
2 soğan
1 fincan kaşar rendesi
tuz, biber
Yapılışı: Patatesi haşlayıp sıcakken ezerek püre yapalım ve yumurta, un, tuz, yağ ile iyice karıştıralım.Açılan kalb kalıba yarısını basalım.Üzerine haşlanmış yeşil mercimeği soğanla kavurup
tuz, pul biber karıştırıp yayalım.Kalan püreyide yayıp kaşar sepip kalıbı çıkaralım. Fırına sürüp, kaşar eriyince çıkaralım.