TATLILAR





                          SOSLU    ÇİÇEK      KURABİYE



Malzemeler:
250gr margarin
1 çay bardak sıvıyağ
1,5 çay bardak pudra şeker
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
4,5 bardak un
3 kaşık kakao
vanilya
sos: 1 kase çilek
3 kaşık pudra şeker
Yapılışı:
Unu eleyip ortasını açıp yağları ve şekeri koyarak yoğuralım. Yumurtayı ekleyip , kabartma tozunu  ve vanilyayı una karıştırıp hepsini yoğuralım.Hamuru 2'ye ayırıp kakao ekleyelim.İki hamurdanda ceviz kadar toplar yapıp çiçek gibi dizip 180 derece fırına verelim.
Çilek ve şekeri el mikseriyle çırpıp tabağa yayalım üzerine kurabiyeyi yerleştirelim.




         KİVİ  SOSLU  PORTAKAL PELTESİ



Malzemesi:
4 kivi
1 kutu portakal suyu
2 kaşık nişasta
1 fincan şeker
1/2 hazır kek veya kedidili
3 kaşık pudra şeker
1 limon
Yapılışı:Portakal suyu, limon suyu, şeker, nişastayı karıştırıp ocakta kaynatalım. Sonra  kuplara keki ufalayıp paylayalım. üzerine pişen pelteyi dolduralım. Kivileri pudra şekerle blendırlayıp kuplara paylayalım ve dolaba koyalım.





                             ATAYIF




Malzemeler:
Krep:2 bardak un
1/2 paket yaş maya
2 bardak ılık süt
2 kaşık şeker
tuz
İçi için:3-4 kaşık bal
1 kase kaymak
3 kaşık yeşil fıstık
1 bardak çilek
Yapılışı:Maya, ılık süt, şeker karıştır unun ortasına döküp üzerini unla kapatıp bekleyelim. Un çatlayınca az tuz ilavesiyle çırpalım, akıcı kıvama gelince tavada krepler pişirelim.Soğuyunca
kaymak ve çilek koyup külah gibi sarıp tabağa yerleştirip bal dökelim.





                                GULİTENSİZ    TATLI
 


Malzemeler:
1 paket gulitensiz bisküvi
1 kase kremşanti
Pelte:1 kutu vişne suyu
1 limon 
2 kaşık mısır nişastası
3 k
aşık şeker
Üzerine:
1 kase çilek
1 kaşık toz fıstık
nane

Yapılışı:
Tencerede, vişne suyu, limon suyu, şeker, nişastayı karıştırıp kaynatalım, Kuplara bisküvileri ufalayıp paylayalım ve pelteyi doldurup soğumasını bekleyelim. Sonra çilekleri doğrayıp  kuptaki peltelerin üzerine dizip şanti sıkalım ve fıstık sepelim.





                                                            KEREBİÇ



Malzemeler:
4,5 bardak un
1 bardak pudra şeker
250gr yağ
1 şişe maden suyu
1 kabartma tozu
İçi:1 bardak ceviz
2 kaşık şeker
tarçın

Yapılışı:
Un, pudra şeker, yağ, madensuyu, kabartma tozunu  bir kabda karıştırıp yoğuralım. Poğaça gibi elde açıp iç malzemesi olan dövülmüş ceviz, şeker , tarçın karışımı koyup kapatıp şekilli tahta kerebiç
kalıbına basalım ve tepsiye dizip 190 derece fırına verelim.





                            KÖMBE


Malzemeler:
4 bardak un
1/2 paket margarin
1 bardak sıvı yağ
1 bardak şeker
1/2 kabartma tozu
vanilya, tarçın, karanfil
3 kaşık Hindistan cevizi
üzerine:
susam
Yapılışı: Unu tezgaha eleyelim, kabartma tozunu, tarçın, toz karanfil,  ve vanilyayı sepip ortasını açalım. Oda sıcaklığında yağı, sıvı yağı, şeker ve Hindistan cevizini yoğurarak azar azar unu alarak
yoğurmaya devam edelim. Homojen bir hamur elde edince 2 ceviz büyüklüğünde toplar yapıp
özel tahta kalıbına basıp yağlı kağıtlı tepsiye ters çevirelim. Üzerine susam sepip 190 derece fırına
verelim.

 
 
                             KAYGANA



Malzemeler:
500gr pestil
1 yumurta
4 kaşık un
1/2 şişe maden suyu
1 kaşık sirke
1 kaşık sıvı yağ
1 kaşık şeker
Yapılışı:  Kasede yumurta, un, maden suyu, sirke, yağ, şeker karıştırarak çırpalım. Pestili 4-7 ebadında  passız mutfak makasıyla kesip bu kaşıma bulayıp yağda kızartalım ve tabakta üst üste dizip
çöp şiş batıralım.Kalan pestilden kaftan biçip giydirelim.

 
 
 
  PEYNİRLİ   İRMİK   HELVA
 
Malzemeler:
500gr irmik
150gr tereyağı
1 bardak şeker
2,5 bardak süt
1 yumurta
150gr dil peyniri
2 kaşık çam fıstık
tarçın
3 kaşık şeker
Yapılışı: Tavada yağ, fıstık ve irmik kavuralım. Diğer tarafta bir kasede 1 yumurta çırpıp sütü ekleyerek karıştıralım, şekeri katalım. Bu karışımı kavrulan irmiğe ilave ederek karıştırmaya devam
edelim. 2 kaşık şeker sepelim ve kapağını kapatıp 5 dakika sonra tuzsuz peyniri karıştıralım.

 
 
ÇİKOLATALI  MARSHMALLOV
( Çikolatalı Sünger Şeker)
 
 
 
Malzemeler:
2  paket sütlü çikolata
3 paket  bitter
1 küçük kutu krema
1/2 paket marshmallov
karamelli fıstık
1/2 bardak fındık
1 fincan fındıklı draje
Yapılışı: Kremayı kaynatmadan ısıtıp  çikolatayı doğrayalım veya rendeleyelim , erine kadar karıştıralım , diğer malzemeleri ekleyip silikon kalıplara veya tepsiye döküp 1 gece buzlukta
bekletelim.

 
 
 
 
 
           ELMA   ŞEKERİ



Malzemeler:
5 elma
5 çöp şiş
şurup:
1 bardak su
3 bardak şeker
1 kaşık glikoz
1/4 limon
bir tutam kırmızı gıda boyası
Yapılışı: Bir tencerede şeker ve suyu kaynatıp köpüğünü alalım, limon damlatıp ,boya ve glikozu ekleyip
5 dakika ağır ateşte  kaynatıp alalım. 5 dakika bekletip, sirke veya sabunla yıkanan, iyice kurulanan
ve çöp şişe takılan elmaları batırıp tencere kenarına silerek yağlı kağıt üzerine dizelim.

             
 
 
 
 
                ARMUTLU  ŞARLOT

Malzemeler:
1 paket  savoyar (kedi dili)
1 kutu rulo gofret
2 kaşık karanfil
İrmikli kat:
1 litre süt
11 kaşık şeker
7 kaşık irmik
vanilya
Ara kat:
4 armut
2 kaşık tereyağ
2 kaşık pudra şeker
Renkli kat:
1 kutu vişne veya portakal suyu
1 paket sade puding
Yapılışı: Bir tencerede süt, şeker, irmik karıştırarak pişirip vanilya ekleyelim.Açılan çember kalıba yağlı kağıt serip  savoyar kurabiyeleri etrafına dizelim ve irmikli muhallebiyi dökelim. Armut dilimlerini  tereyağ, pudra şekerle pişirip yayalım.En son olarak meyve suyu ile pudingi pişirip
en üste yayıp buz dolaba kaldıralım. Donunca çemberi çıkarıp kurdele sarıp üzerine karanfiller
batırılmış bir armut yerleştirelim.



                                  ÖZBEK   HELVA

Malzemeler:
250gr tereyağı
500gr un
şurup:
3 bardak şeker
2 bardak su
2 damla limon suyu
Yapılışı: Önce şurubu kaynatalım, kıvamı bal gibi olmalı. Sonra tavada yağ ve unu kavuralım ,ocaktan alıp  ılınmasını bekleyelim ve soğuyan şerbetle karıştırıp tepsiye yayıp dilimleyelim.






                                      HAŞHAŞLI    REVANİ

Malzemeler:
4 yumurta
1 bardak sıvı yağ
1 bardak süt
1 bardak şeker
1 bardak irmik
1.5 bardak un
1 fincan haşhaş
2 paket kabartma tozu
1 vanilya
şurup:
2 bardak şeker
3 bardak su
                                                                                    1 limon
Yapılışı: Yumurtalarla şekeri çırpıp süt, yağ, haşhaş karıştıralım. Unu eleyip, kabartma tozu, irmik, vanilya ile harmanlayıp  yumurtalı karışıma ilave ederek karıştıralım. Kalıp veya tepsiye dökelim.
190 - 200 derece fırına verelim. Pişince dilimleyip,  kaynatıp soğuttuğumuz şurubu dökelim.

                            
 
 
 
                                  ANANAS  SUFLE

Malzemeler:
2 bardak süt
3 kaşık mısır unu
5 kaşık şeker
6 yumurta beyazı
3 ananas
üzerine:
pamuk şeker
Yapılışı: Tencerede süt, mısır unu karıştırarak pişirelim. Yumurta ile şekeri çırpıp kar haline getirelim. Ananassın üst kısmından kapak açıp oyalım  çıkardığımız parçaları doğrayıp sütlü karışıma
karıştıralım ve yumurta karını ilave ederek alttan üste karıştıralım.Ananaslara doldurup pamuk şekerle süsleyelim.




Sütlü İncir Tatlısı

 1kase kuru incir
1 bardak ceviz
1 bardak şeker
2,5 bardak süt
tarçın            
 
Yapılışı: Önce incirleri suda 5 dakika bekletin. Sonra süzüp içine ceviz doldurup tencereye dizin.
Üzerine süt ve şeker dökerek hafif ateşte kaynatın.Yumuşayınca indirin.soğuyunca servis tabağına
alıp tarçın  sepin.                                                                                                                        
         

 
Lokma
 


Malzemeler
350 gr un
7 gr kuru maya
1 kaşık sıvı yağ
3,5 çay bardağı ılık su

Şurup: 3 bardak su, 3,5 bardak şeker, ½ limon

Hazırlanışı


      Unu eleyip ortasını açın, maya ve ılık sütü karıştırın üzerini unla örtün. Un çatlayınca yağ ve şeker ilave edip karıştırın. Ağzını kapatıp dinlenmeye bırakın. 

 Kabarınca bol kızgın yağa küçük kaşıkla dökerek kızartın. Soğuk şuruba atın, bir dakika sonra çıkartın üzerine fıstık sepin.